keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Jälkeä, BH-kurssi, tokoa

Löysin vihdoin meille koirakoulun! Jee!  Tämä kurssi valmentaa BH-kokeeseen. Ryhmä on ihanan pieni: neljä koirakkoa ja pari ohjaajaa. Näin oli ainakin viime kerralla...
Tästä innostuneena olen lisännyt treenien määrää (jotka siis edelleen ovat todella lyhyitä) hyvin tuloksin. Sivulle tulo on jälleen hyvännäköistä, koira osaa kääntyä hyvin vasemmalle ja oikealle kääntymisessäkin ollaan edetty. Vasemmalle kääntymistä pidin alunperin vaikeampana kuin oikealle, mutta tällä hetkellä näyttää siltä että Tinka on hiffannut mitä haluan sen tekevän kääntyessäni. Oikealle käännöksessä Tinka seuraa hieman myöhässä. Käännöksiä olen siis harjoitellut neliössä (piirsin maahan neliön ja sitä kierretään eri suuntiin). Alkuun otin makupalan aina juuri ennen käännöstä, sitten vaihtelevasti käännöksen aikana ja sivuilla. Lisäksi olemme harjoitelleet käännöksiä paikallaan.
Seuraamisessa olen suunnitelmieni mukaan kävellyt pidempiä matkoja ennen palkkiota, palkaten välillä liikkeessä ja välillä istuessa.
Luoksetulo vahvistuu, se tulee nyt lähes joka kerta juosten luo. Namien määrä taitaa korreloida luoksetulonopeuteen ;)
Eräs mukava nainen opasti minulle jäljen tekoa samalla kun katselimme yhden pennun jälkityöskentelyä. Tästä rohkaistuneena olen tehnyt Tinkalle kaksi jälkeä. Ensimmäinen jälki onnistui melko hyvin, Tinka pysähyi ainoastaan kaksi kertaa jäljen aikana. Toinen ei mennytkään aivan yhtä  hyvin...
Ensinnäkin, tein jäljen kuivalle nurmikolle. Toisekseen, askelten väli taisi olla Tinkalle liian lyhyt ja se meinasi hypätä joka toisen askeleen yli. Kolmanneksi suurin ongelma: Tinka lopetti jäljestämisen kun kiristin hihnaa (kun koira yritti ohittaa askeleen). Tinka on oppinut myötäämään hihnan kiristyessä, jolloin se peruuttaa ja ottaa minuun katsekontaktin. Ja odottaa ohjeita...
Illalla ajattelin tehdä vielä yhden jäljen, jossa otan pidempiä askeleita ja nurmikko on kostea. Toivon koiran pikkuhiljaa ymmärtävän että jäljestämistä voi jatkaa vaikka hihna kiristyy.
P.s Jos jollakin bloginlukijalla on ehdotuksia tai vinkkejä jäljestämiseen liittyen, otan niitä mielelläni vastaan!
Edit. Sain viime hetken neuvona aloittaa makkararuudusta. Illalla siis se kokeiluun :)

lauantai 17. toukokuuta 2008

Takapakkia koulutuksessa

Näinhän siinä kävi. Tinkan juoksut sotkivat melkoisesti suunnitelmiani. Juoksut olivat siis kolmannet ja tähän mennessä vaikuttivat Tinkan käytökseen eniten. Koira ei ollut alakuloinen kuten aikaisemmissa juoksuissa, mutta täysin keskittymiskyvytön. Uusia asioita oli turha opettaa ja vanhatkin asiat olivat unohduksessa. Sitä ei myöskään kiinnostanut tarjoamani palkkiot.
Siispä jätin koulutuksen pois kokonaan ja keskityimme lenkkeilyyn ym touhuamiseen.
No, nyt on sitten kontakti hakusessa... Tinkan ensimmäinen lenkki vapaana oli melkoista juoksentelua ympäri metsää. Se ei nimittäin seurannut minua vaan haahuili aivan omilla teillään. Siispä minä lähdin juoksemaan päinvastaiseen suuntaan joka kerta kun koira tuntui unohtavan minut. Pikkuhiljaa Tinka taas muisti pitää minua silmällä ja loppulenkki mentiinkin mukavasti kontaktia pitäen. Mahdoin olla huvittava näky siellä metsässä kirmailemassa...
Luoksetulo oli myös aivan odotetusti unohtunut. Tämä onneksi korjaantui kun palkkasin koiraa narupallolla.
Minä olen yrittänyt etsiä koulutuskursseja kesälle, vaan eipä niitä ole löytynyt. Olisi ollut mukava saada ohjeita koulutuksessa etenemiseksi, varsinkin nyt kun juoksut sotkivat kuviot ja koulutus alkaa tavallaan alusta. Tuntuu että kaikki junnaa paikoillaan.
Nyt siis erityisen syynin alla kontakti, luoksetulo ja seuraaminen. Istuminen ja maahanmeno onnistuu melko hyvin jo ennestään. Näihin häiriövarmuutta ja kestoa lisää. 
Kontaktitreeneissä siis samaan malliin palkkiot koiran oma-aloitteisesta kontaktista, varsinkin koiran ollessa vapaana. Ohitustilanteissa "baari aukeaa", alkuun voitaisiin siirtyä sivummalle odottelemaan. 
Luoksetulo vahvistuu tietenkin kontaktitreeneistä, mutta sen lisäksi teen paljon toistoja narupallopalkkauksella ja suurella määrällä makupaloja. Olis mahtavaa jos saisin luoksetulon aikaisempaa varmemmaksi. Ennen juoksujahan Tinka tuli ainakin satunnaisesti luokse vaikka näki toisen koiran. Tämä oli iso edistysaskel aikaisempaan verrattuna, jolloin oli aivan turha kutsua koiraa luokse toisten koirien läheisyydessä. Silloinkin sen sai kiinni kun käski sen  odottaa paikoillaan.
Seuraamisessa voisin edetä nopeammin pidempiin seuraamismatkoihin ja palkata matkan aikana, jotta koira ymmärtäisi paremmin että katsekontakti kannattaa pitää myös liikkeessä. Käännöksiä harjoitellaan erikseen. Sivulle tuloa samoin.
Tinka kävi uimassa keskiviikkona ja torstaina mökillä. Edellinen narupallokin hukkui sillä matkalla kun koira kuljetti pallon mukanaan järveen. Eipä vaan muistanut tuoda takaisin...